Ampul, elektrik

"Allah göklerin ve yerin aydınlığıdır. Onun aydınlığının örneği: İçinde lamba bulunan bir oyuğa benzer. Lamba bir camın içerisindedir. O cam ise incimsi bir gezegen gibidir. Yakıtı, doğuya da, batıya da ait olmayan, bereketli bir zeytin ağacındandır. Bu ağacın yağı, neredeyse ateş dokunmasa bile aydınlık verir. Aydınlık üzerine aydınlıktır. Allah, dilediğini kendi aydınlığına yöneltip iletir. Allah insanlara örnekler verir. Allah her şeyi bilmektedir."

24 Nur Suresi 35

Kuran'da gelecekte icad edilecek ve insanlar için önemli olacak bazı icadlara işaretler olduğu kanaatindeyiz. Bu icadların keşfedilmediği dönemde insanların bunları anlamasına olanak yoktur. Bu yüzden bunların belli işaretlerle anlatılması gerekmektedir. Ampulün ve elektriğin olmadığı bir ortamda bir insana ampulü ve elektriği nasıl anlatabileceğinizi ve bu anlatımın o insanların zihinlerinde ne tip sorular doğuracağını bir düşünün.


Yukarıda alıntıladığımız ayette ampule ve elektriğe işaret olduğu kanaatindeyiz. Fakat bu, “Ayetin anlamı bir tek budur” anlamını taşımamaktadır. Muhakkak ki ayetin temel anlamı ampul ve elektriğe işaretten çok daha geniştir. Fakat ayet temel bir anlama işaret ederken ve bu açıklamalarında aydınlığı kullanırken, insanların ileride aydınlanmasına yarayacak ampul ve elektriğe de işaret etmektedir.


Ayetteki benzetmede ışık (Arapçası nur), cam bir kabın içinde tarif edilir. Cam kabın içindeki bu ışığın yakıtı doğuya ve batıya ait değildir. Eskiden lambalar zeytinyağıyla tutuşturulduğundan, bu ifadeyle, bilinenden yani zeytinyağından başka bir enerji akla getiriliyor. Doğu ve batı ifadesi Dünya'nın hepsini kapsamaktadır. Doğuya ve batıya ait olmayan bir enerji, o dönem için bilinmeyen bir enerji demektir. Neredeyse ateş dokunmasa bile ışık vereceğini söyleyen ifade ile birleşince, iyice elektrik ve ampul akla gelmektedir. Ateş dokunmadan yanıp ışık verilmesi, alevsiz ışık veren bir enerjiyi akla getirmektedir.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yükseklik ve göğsün daralması

Cinsiyeti Erkeğin Belirlemesi

Üç karanlık evre