Gazze meselesi ışığında tespitler. Gazze sadece Arapların meselesi mi? Filistinliler evlerini mi sattı? Araplar bizi savaşta arkadan mı vurdu?






































Selamun Aleyküm sevgili dostlar...

Tek bir Kur'an ayeti ışığında bazı değerlendirmeler yaparak düşünce sistemimizi şekillendirmeye çalışacağız. Tek bir ayet tüm soruların cevabı olabilir mi?


“Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah'tan korkun ki rahmete eresiniz.”

Hucurât Suresi 10. Ayet


Müslümanlar hata yapabilir. Küsebilir. Araları açılabilir. Birbirlerine yanlış da yapabilir. Sonuçta insanız. Önemli olan yapılanlardan ziyade MÜMİN müslümanın tutumudur. Buda ayette oldukça açıktır. Gelin TEVHİD’e sarılalım. Birlik olalım. Aramızda kini ve nefreti değil sevgiyi çoğaltalım. Arayı bulalım. Tevhid’e engel olanlardan olmayalım.


Gazze Arapların meselesi midir?

Bu sorunun arkasından şunu sormak gerekir. Müslüman mısınız? Kur’an-ı Kerim’e göre tüm müslümanlar kardeştirler. Peygamberimiz de Arap ırkının Arap olmayana üstünlüğü olmadığı gibi Arap olmayanın da Arap ırkına üstünlüğü olmadığını söylemiştir. Tüm müslümanlar eşittir ve kardeştir. Müslümanlar ve müslüman devletler arasında hata yapanlar olabilir. Ama Kur’an’a göre hata yapanı silemeyiz. Peki ne yapmalıyız. 

Cevap yukarıdaki ayet ile açıktır Hucurât Suresi 10. Ayet


Filistinliler evlerini sattı mı?

Filistinlilerin evlerini satıp satmamalarının hiçbir önemi yoktur. Bize ne kime ne. Ha gerçekleri arıyorsanız o cevap da %1 dir. Muhtemelen diğer pek çok ülkede daha fazla toprak satılmıştır. Öz kardeşiniz yada anne babanız yada çocuğunuz evini satsa ve zor duruma düşse ne yapacaksınız? Dışlayıp sürecek ve beter olsun mu diyeceksiniz? Allah Kur’an’ı Kerim’de müslümanların kardeş olduğunu belirtmiştir. Peygamberimiz de ayırmadan, gelecekteki kardeşlerim diye tüm gelecekteki doğacak müslümanlara selam etmiştir. 

Kardeş hata yapsa da yapmasa da nasıl davranacağımızın cevabı yukarıdaki ayette açık ve nettir : Hucurât Suresi 10. Ayet


Araplar bizi savaşta arkadan vurdu mu?

Bakın yine bir beyin yıkama ve aldatmaca. Tarihte bir kısım arap aşiretlerinin Osmanlı’ya arkadan saldırdığı doğrudur. Ama bunu tüm araplara mal edemeyiz. Kandırılmış ve ingiliz oyununa gelmiş birkaç aşirettir bunlar.  O coğrafyadan gelen ve çanakkale savaşında osmanlı için savaşan on binlerce müslüman vardır. Gazze’den, Kudüs’ten, Filistin’den, Suriye’den, Şam’dan, Tebriz’den, Musulda’dan, Rakka’dan, Halep’ten, Beyrut’tan şehitler vardır. Peki bu arap şehitleri ne yapacağız, nereye koyacağız? Boraltan köprüsü olaylarını hatırlayın. 200 e yakın azarbeycanlı müslüman 1945 yılında Sovyetler Birliği’ne iade edilmiş ve katledilmişlerdi. Bu durumda Azarbeycan ile Türkler arasında husumet mi olmalı. Müslüman azeriler Türkler bizi arkadan vurdu mu demeli? Türkiye müslümanların katledilmesine göz yummuş mu oluyor. Her ülke, halk, topluluk hata yapabilir. Hatayı kin ve nefret ile hatırlayıp genele yaymak müslümanlar arasında tevhide terstir. Tevhidde açılacak en küçük gedik bile büyük vebaldir. Bize düşen yine Kur’an ayetine uymak ve hatalı yada değil, tüm müslümanların arasını bulmak, öğretmek, bilinçlendirmek ve sevgi ile kucaklayarak kalpleri yumuşatmaktır. 

Yukarıdaki ayet ile sabittir : Hucurât Suresi 10. Ayet


"Allah ve resulüne itaat edin, birbirinize düşmeyin, sonra zayıflarsınız ve zaferi elden kaçırırsınız. Sabredin,  kuşkusuz Allah sabredenlerle beraberdir."

Enfal Suresi 46


Tevhide sarılalım, dağılmayalım...

Allah'a emanet...





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yükseklik ve göğsün daralması

Cinsiyeti Erkeğin Belirlemesi

Üç karanlık evre